milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Nybakade frallor

Publicerad 2015-03-28 07:30:00 i Allmänt, bröd, frukost,

Egentligen hade jag tänkt att börja såhär: Jag har publicerat ett antal recept på nattjästa frallor under min korta tid som bloggare.
Sedan kollade jag hur många inlägg som handlade om just nattjästa frallor. Jag trodde att det fanns minst tre inlägg. Men det fanns det inte. Det fanns ett.
 
Och så kan vi absolut inte ha det. För om jag tänker efter lite, så äter jag nybakade frallor minst en gång per vecka. Och då är det löjligt ifall det bara finns ETT inlägg om nattjästa frallor (som du hittar här.) 


Att fixa nybakade frallor på morgonen låter jobbigt. Men det är det inte. Iallafall inte ifall man följer det här receptet.
Om du bara följer min guide kommer allt gå galant. Och du kommer kunna njuta av helt nybakt bröd. Och det är bättre än all lingongrova i världen.
 
På morgonen: Rör ihop degen.
På kvällen: Forma frallor av degen.
På morgonen: sätt på ugnen samtidigt som du går in i duschen.
Efter duschen: Grädda frallorna. Fixa under tiden något du behöver göra. (Duka fram frukost, sminka dig, packa, plugga glosor osv.)


Så, det lät väl inte så svårt. Du behöver knappt göra någonting på morgonen. Det enda som behövs är lite planering. Och det är det värt. För frallor direkt från ugnen slår allt köpebröd i hela världen. Här kommer receptet.
 
Nattjästa frallor ca 32 st
 
- Bröd blir allra bäst ifall man väger ingredienserna. Men om du inte har en våg, kommer här lite tips. DL-måttet ska fyllas till BREDDEN med vatten. Annars blir det bara 90 g/dl istället för 100 g/dl som det ska vara.
 
- Mjölet ska hällas upp. Tryck alltså inte dl-måttet i mjölpåsen. Då kommer du får alldeles för mycket. 
 
- Bli inte rädd av mängden salt. Det är en väldigt stor deg. Därför krävs det också mer av salt, precis som med alla andra ingredienser.
 
- Har du ett litet kylskåp? Istället för att låta frallorna jäsa i kylskåpet kan du låta dem jäsa på balkongen, förutsatt att de är väl övertäckta. Just nu är temperaturen utomhus ungefär densamma som i kylskåpet vilket gör att man spar plats i kylen. Men testa det inte en varm sommarnatt.


11 g jäst (1/4 pkt)
1000 g vatten (10 dl)
625 g vetemjöl special (ca. 10,5 dl)
375 g rågsikt (7,5 dl)
30 g salt (1/4 dl)
 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Dela upp degen i två bunkar.
 
Bunke 1:
Tillsätt 200 g (3,33 dl) vetemjöl special och rör ihop till en deg.
 
Bunke 2: 
Tillsätt 200 g (3,33 dl) dinkelmjöl och rör ihop till en deg.
 
Låt båda degarna jäsa i över dagen (ca 9-12 timmar). 
 
På kvällen:
Lägg ut deg 1 på ett mjölat bakbord. Dela degen i bitar och forma till runda frallor. (Här finns en guide). Lägg frallorna på en plåt. Gör samma sak med deg 2. Låt jäsa i kylskåpet över natten. Värm ugnen till 250 grader. Grädda frallorna i ca. 15-20 min. Låt svalna på galler (om du orkar vänta så länge;)
//Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela