milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kladdkaka-för det är inte påsk än

Publicerad 2015-03-31 18:45:36 i Allmänt, dessert,

Jag vet att internet fullkomligt överbelamras av massvis av recept såhär inför påsk. Alla bakbloggare tävlar om att visa det bästa receptet på en påskgodis, påsktårta och påskakor. Och för att kunna lägga ut ett påskrecept en vecka innan påsk betyder det också att man måste baka påsktårtan innan påsk. 

Tycker man att det är kul att fira påsk innan det är påsk så får man göra det. Jag har absolut inga problem med det. Men jag vill inte fira påsk innan påsken är här. För antingen så är det påsk. Eller så är det inte påsk. 

Jag hoppas att ni har förstått min poäng. Det kommer inte direkt bli ett påskinlägg idag. Istället bjuder jag på en fantastisk kladdkaka- som man kan göra "påskig" om man vill.


För det finns egentligen bara tre skillnader mellan en vanlig kladdkaka och en "påsk-kladdkaka".
1. Det är en marsipankyckling på. 
Det spelar ingen roll att det innebär en dammig torr gul klump som ingen äter. Kycklingen ska på ändå-för det är ju påsk.
2. Det är ägg i. 
I Sverige handlar påsken om ägg. Det ska målas ägg, gömmas ägg (fyllda med godis), ätas ägg och bakas med ägg. Som tur är det ägg i kladdkaka så problemet är löst ifall man vill baka en påsk-kladdkaka.
3. Det finns något gult på den. 
Gult är påskens färg. Fråga mig inte varför, det bara är så. Så om man vill göra en påsk-kladdkaka får man antingen...
-Lägga på väääldigt många marsipankycklingar.
-Eller täcka kladdkakan med gul marsipan
-Eller så brer man ett fint lager lemon curd på kakan.

För det är det så vi firar påsk. Med massvis av ägg och gula kycklingar.
Så om ni känner att det är jobbigt med avsaknaden av påskinlägg på bloggen får ni följa tipsen däruppe. Här kommer receptet på den "vanliga" kladdkakan.


Kladdkaka

Tips:

- RÖR ihop ägg och socker. Vispa INTE. Då kommer det in för mycket luft i kladdkakan och det blir lättare torr.

- Kladdkaka ska vara kladdig men det är upp till dig hur kladdig den ska vara. Vill du ha den rinnig ska du ta ut den tidigare. Vill du ha den fastare tar du den senare. 

- Kom ihåg att inte äta den direkt ifall du föredrar en "fastare" kladdkaka. Kladdkakan är rinnig precis när den kommit ut ur ugnen men stelnar till sig.

- Kladdkakan är god som den är men ännu godare blir den med tillbehör. Det absolut bästa (enligt mig) är lättvispad grädde med mango (gult) och hallon. Absolut värt att testa.

- Bröa formen med kokos istället för ströbröd. Blir så mycket godare.

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda resten av ingredienserna i en separat bunke och sikta ner det i bunken. Tillsätt smöret och rör ihop till smet. Häll i formen och grädda i ca. 25-35 min. Låt svalna.
//Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela