milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kladdkaka-för det är inte påsk än

Publicerad 2015-03-31 18:45:36 i Allmänt, dessert,

Jag vet att internet fullkomligt överbelamras av massvis av recept såhär inför påsk. Alla bakbloggare tävlar om att visa det bästa receptet på en påskgodis, påsktårta och påskakor. Och för att kunna lägga ut ett påskrecept en vecka innan påsk betyder det också att man måste baka påsktårtan innan påsk. 

Tycker man att det är kul att fira påsk innan det är påsk så får man göra det. Jag har absolut inga problem med det. Men jag vill inte fira påsk innan påsken är här. För antingen så är det påsk. Eller så är det inte påsk. 

Jag hoppas att ni har förstått min poäng. Det kommer inte direkt bli ett påskinlägg idag. Istället bjuder jag på en fantastisk kladdkaka- som man kan göra "påskig" om man vill.


För det finns egentligen bara tre skillnader mellan en vanlig kladdkaka och en "påsk-kladdkaka".
1. Det är en marsipankyckling på. 
Det spelar ingen roll att det innebär en dammig torr gul klump som ingen äter. Kycklingen ska på ändå-för det är ju påsk.
2. Det är ägg i. 
I Sverige handlar påsken om ägg. Det ska målas ägg, gömmas ägg (fyllda med godis), ätas ägg och bakas med ägg. Som tur är det ägg i kladdkaka så problemet är löst ifall man vill baka en påsk-kladdkaka.
3. Det finns något gult på den. 
Gult är påskens färg. Fråga mig inte varför, det bara är så. Så om man vill göra en påsk-kladdkaka får man antingen...
-Lägga på väääldigt många marsipankycklingar.
-Eller täcka kladdkakan med gul marsipan
-Eller så brer man ett fint lager lemon curd på kakan.

För det är det så vi firar påsk. Med massvis av ägg och gula kycklingar.
Så om ni känner att det är jobbigt med avsaknaden av påskinlägg på bloggen får ni följa tipsen däruppe. Här kommer receptet på den "vanliga" kladdkakan.


Kladdkaka

Tips:

- RÖR ihop ägg och socker. Vispa INTE. Då kommer det in för mycket luft i kladdkakan och det blir lättare torr.

- Kladdkaka ska vara kladdig men det är upp till dig hur kladdig den ska vara. Vill du ha den rinnig ska du ta ut den tidigare. Vill du ha den fastare tar du den senare. 

- Kom ihåg att inte äta den direkt ifall du föredrar en "fastare" kladdkaka. Kladdkakan är rinnig precis när den kommit ut ur ugnen men stelnar till sig.

- Kladdkakan är god som den är men ännu godare blir den med tillbehör. Det absolut bästa (enligt mig) är lättvispad grädde med mango (gult) och hallon. Absolut värt att testa.

- Bröa formen med kokos istället för ströbröd. Blir så mycket godare.

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda resten av ingredienserna i en separat bunke och sikta ner det i bunken. Tillsätt smöret och rör ihop till smet. Häll i formen och grädda i ca. 25-35 min. Låt svalna.
//Hedvig

Nybakade frallor

Publicerad 2015-03-28 07:30:00 i Allmänt, bröd, frukost,

Egentligen hade jag tänkt att börja såhär: Jag har publicerat ett antal recept på nattjästa frallor under min korta tid som bloggare.
Sedan kollade jag hur många inlägg som handlade om just nattjästa frallor. Jag trodde att det fanns minst tre inlägg. Men det fanns det inte. Det fanns ett.
 
Och så kan vi absolut inte ha det. För om jag tänker efter lite, så äter jag nybakade frallor minst en gång per vecka. Och då är det löjligt ifall det bara finns ETT inlägg om nattjästa frallor (som du hittar här.) 


Att fixa nybakade frallor på morgonen låter jobbigt. Men det är det inte. Iallafall inte ifall man följer det här receptet.
Om du bara följer min guide kommer allt gå galant. Och du kommer kunna njuta av helt nybakt bröd. Och det är bättre än all lingongrova i världen.
 
På morgonen: Rör ihop degen.
På kvällen: Forma frallor av degen.
På morgonen: sätt på ugnen samtidigt som du går in i duschen.
Efter duschen: Grädda frallorna. Fixa under tiden något du behöver göra. (Duka fram frukost, sminka dig, packa, plugga glosor osv.)


Så, det lät väl inte så svårt. Du behöver knappt göra någonting på morgonen. Det enda som behövs är lite planering. Och det är det värt. För frallor direkt från ugnen slår allt köpebröd i hela världen. Här kommer receptet.
 
Nattjästa frallor ca 32 st
 
- Bröd blir allra bäst ifall man väger ingredienserna. Men om du inte har en våg, kommer här lite tips. DL-måttet ska fyllas till BREDDEN med vatten. Annars blir det bara 90 g/dl istället för 100 g/dl som det ska vara.
 
- Mjölet ska hällas upp. Tryck alltså inte dl-måttet i mjölpåsen. Då kommer du får alldeles för mycket. 
 
- Bli inte rädd av mängden salt. Det är en väldigt stor deg. Därför krävs det också mer av salt, precis som med alla andra ingredienser.
 
- Har du ett litet kylskåp? Istället för att låta frallorna jäsa i kylskåpet kan du låta dem jäsa på balkongen, förutsatt att de är väl övertäckta. Just nu är temperaturen utomhus ungefär densamma som i kylskåpet vilket gör att man spar plats i kylen. Men testa det inte en varm sommarnatt.


11 g jäst (1/4 pkt)
1000 g vatten (10 dl)
625 g vetemjöl special (ca. 10,5 dl)
375 g rågsikt (7,5 dl)
30 g salt (1/4 dl)
 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Dela upp degen i två bunkar.
 
Bunke 1:
Tillsätt 200 g (3,33 dl) vetemjöl special och rör ihop till en deg.
 
Bunke 2: 
Tillsätt 200 g (3,33 dl) dinkelmjöl och rör ihop till en deg.
 
Låt båda degarna jäsa i över dagen (ca 9-12 timmar). 
 
På kvällen:
Lägg ut deg 1 på ett mjölat bakbord. Dela degen i bitar och forma till runda frallor. (Här finns en guide). Lägg frallorna på en plåt. Gör samma sak med deg 2. Låt jäsa i kylskåpet över natten. Värm ugnen till 250 grader. Grädda frallorna i ca. 15-20 min. Låt svalna på galler (om du orkar vänta så länge;)
//Hedvig

Våffeldagen

Publicerad 2015-03-25 17:57:08 i Allmänt, dessert, frukost,

Vissa människor är väldigt konservativa när det gäller frukosten. Det ska vara samma frukost varje dag, något annat är otänkbart. Så de sitter där dag ut och dag in och äter sin havregrynsgröt med lingonsylt. 

En sådan person är definitivt inte jag. Får jag chansen slinker det mesta ner. Pain au chocolate, wienerbröd eller pannkakor. En gång åt jag till och med glass till frukost.


Vilket datum är det idag? Den 25/3. Och vilken dag är det? Vårfrudagen såklart. Eller våffeldagen som den också kallas.

Jag tror inte jag behöver berätta vad det blev för frukost idag. Men till middag blev det iallafall våfflor. Med klassika tillbehör såsom sylt och grädde. Och eftersom jag är en väldigt snäll person (ibland iallafall) delar jag såklart med mig av receptet. (På våfflor alltså, inte på vispad grädde;)
(Lite kreativ kan man ju få vara:)

Frasvåfflor 8 st
Tips:
- Njut av våfflorna!!!

100 g smör
3,5 dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk (200 g)
2,5 dl vatten (250 g)

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Blanda i vatten och mjölk och rör ihop till en smet. Tillsätt det smälta smöret. Smörj våffeljärnet med lite smör. Häll i 1 dl smet och grädda. Låt svalna på galler. Servera!!
//Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela