milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Rågbröd

Publicerad 2015-07-04 01:06:00 i Allmänt, bröd, frukost,

Ibland bara råkar det finnas saker i vårat kylskåp. T.ex. när mamma har handlat och man upptäcker ett paket med kärnmjölk har följt med hem. Och vad är då kärnmjölk? Jag hade ingen aning, absolut ingen aning vad det är. Förutom mjölk då. Slemgul mjölk.
 
På något sätt fick jag ändå reda på vad kärnmjölk är för något (läs, mamma talade om det för mig). Kärnmjölken är mjölken som blir över efter att man har kärnat smör. Därför kallas det kärn-mjölk. Logiskt va?
 
 
Kärnmjölken ville mamma att jag skulle baka upp. Det kändes som en lättnad. För tanken på att dricka slemgul mjölk var inte så lockande.
 
Först bakade jag bullar. Men det fanns fortfarande jättemycket mjölk kvar. Som höll på att bli dålig. Och vad gör man då? Bröd såklart. Brödet blev bra. Det innehöll 3 dl kärnmjölk. Och kärnmjöken som blev över slängde jag ner i pannkaksmeten. Inte i soptunnan.
 

Rågbröd
Tips:
 
-Kärnmjölken kom från Wapnö. Ve inte om något annat företag tillverkar det också.
 
-Självklart går det bra att byta ut kärnmjölken mot vanlig mjölk.
 
-Degen är kladdig och det är meningen också. Så mjöla bakbordet ordentligt.
 
-Se ifall brödet är färdigt genom att knacka på undersidan. Låter det dovt och lite ihåligt är det färdigt.
3 g jäst (3 ärtstolta bitar)
300 g kärnmjölk (3 dl)
330 g vetemjöl special (5,5 dl)
60 g rågmjöl (1 dl)
20 g honung ( 1 msk
6-7 g salt (1 tsk)
 
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg. Låt jäsa i rumstemperatur i ca. 8 timmar. 
 
Mjöla ett bakbord. Platta ut degen lite och vik in hörnen mot mitten. Forma den till en oval och låt den jäsa med skarven neråt i ca. 2 timmar i rumstemperatur följt av 12 timmar i kylskåp.
 
Sätt ugnen på 275 grader. Grädda brödet i ca. 30-35 minuter. Sänk värmen till 250 grader efter 10-15 minuter. Sänk värmen ännu mer (225 grader) ifall du tycker brödet börjar få för mycket färg.
Låt svalna på galler.
 

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela