milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Rabarberglass med crumble

Publicerad 2015-06-13 00:47:36 i Allmänt, glass,

Jag har SOMMARLOV. Äntligen. Även fast vädret känns mer som höst än som sommar så är det faktiskt sommar nu. För jag har ju sommarlov. Det innebär mer tid för annat och förhoppningsvis ett och annat dopp (beror ju på vädret).

Men...sommarlovet kommer bestå av något annat också. Konfaläger. Imorgon sticker jag på ett fyra veckor långt konfaläger. Jag har packat allting (nästan) och hoppas verkligen att jag inte har glömt något viktigt. Det kan bli lite jobbigt annars.

Att åka på konfaläger innebär att jag förmodligen inte kommer ha så mycket tid att baka. Ingen alls antagligen. Jag hoppas att jag inte får några utslag på grund av det. Att täckningen är dålig gör det inte precis lättare.

Hur blir det då med bloggen? Ingen bakning eller nätverk= inga blogginlägg? Ni kan var lugna. Jag har förberett massvis av inlägg som kommer att portioneras ut under lägret. Framöver kommer inläggen publiceras varje onsdag och lördag. 

Idag blir det alltså det sista "riktiga" inlägget. Rababerglass med crumble, det känns ju som en ganska bra avslutning. Glass hör ju sommaren till.  Nu måste jag sluta. Konfalägret väntar:)


Rabarberglass

Tips:

- Ingen glassmaskin? Häll glassmeten i en bunke, frys in och vispa en gång i halvtimman med en elvisp. Fortsätt så tills glassen är genomfryst.

-Genom att frysa in glassformen i förväg förhindrar man att glassen smälter i formen när man lägger över den från glassmaskinen.

-Karamellfärgen tillsätt ifall man, liksom jag, har gröna rabarber. Det blir liksom trevligare med en rosa glass istället för en snorgrön.

-Receptet kommer från Linda Lomelino.

Crumble

60 g smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser och smula ut degen på en plåt. Grädda ca. 10 minuter tills smulorna är gyllenbruna. Låt svalna. Bryt ev. i bitar om  de har klumpat ihop sig.
Rabarberkompott

200 g rabarber, skalad
25 g smör 
0,5 dl strösocker
0,5 dl muscavadosocker, hårt packad
En nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
Ev. några droppar röd karamellfärg

Skär rabarbern i cm-stora bitar. Koka upp alla ingredienser förutom karamellfärg och låt sedan allt sjuda tills rabarbern är mjuk. Låt svalna, tillsätt eventuellt karamellfärg och mixa till en puré. Spara tre msk om du vill göra en rippel i glassen 

Rabarberglass

2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
+rababerkompott
+crumble

Blanda rababarbetkompott med grädde och mjölk. Ställ i kylen tills det är helt kallt. Kör enligt anvisningarna på glassmaskinen. Lägg glassen i en bunke  och blanda med hälften av crumblen. Häll ev. över den sparade rabarberkompotten. Dra försiktigt med baksidan av en sked så att glassen marmoreras. Strö över lite mer crumble på toppen och spara resten som strössel till glassen. Frys in till servering.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela