milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Citronglass

Publicerad 2015-06-27 01:17:50 i Allmänt, dessert, glass,

Får man säga att man har glassvecka på bloggen om man bara publicerar 2 inlägg per vecka? Jag vet inte...kanske. Här kommer iallafall veckans andra recept på glass.

Som ni ser på bilderna är glassen helt citrongul. Som om det vore citronglass. Det är inga färgämnen tillsatta för att få till färgen, det enda som har använts är citron. Ganska coolt ändå att citronsaft som är så blek kan ge den färgen.

Glassen är ganska syrlig i smaken. Den passar alltså perfekt med lite sötare tillbehör. Kan tänka mig att den smakar underbart med chokladsås och skivade jordgubbar. Glass och jordgubbar är väl ändå sommarens bästa dessert?!?!

Citronglass 
Tips:

-Var försiktigt när du värmer äggsmeten och rör hela tiden. Om äggsmeten börjar koka är risken stor att allting blir äggröra.

-Frys gärna in glassformen i förväg. Då smälter inte glassen lika snabbt när man förflyttar glassen från glassmaskinen till formen.

-Det går att göra glass utan glassmaskin. Häll glassmeten direkt i formen och frys in. Vispa i glassen med en elvisp en gång i timmen och fortsätt så tills glassen är helt genomfryst.

-Receptet kommer från Linda Lomelino.

1 dl färskpressad citronsaft (ca 2 citroner)
1/2 msk finrivet citronskal (1 liten citron)
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 dl mjölk
1 dl strösocker

Blanda citronsaft, citronskal och grädde i en skål. Vispa upp äggulorna. Koka upp mjölk och socker. Häll omedelbart mjölken i en tunn stråle ner i äggulorna samtidigt som du vispar. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm på tills den tjocknar. Rör hela tiden. Sila blandningen över skålen med citrongrädde. Blanda citrongrädde och äggsmet tillsammmans och ställ in i kylskåpet tills den har kylts ner helt.
Kör enligt anvisningarna på glassmaskinen och frys sedan in glassen i en bunke.

-Hedvig

Banan-och-nutellaglass

Publicerad 2015-06-24 01:09:00 i Allmänt, dessert, frukost, glass,

 
Tänk dig att du skivar en banan och fryser ner. Sedan, när du blir sugen på glass, tar du upp dem och mixar. Et voilà, färdig glass. Det är ganska häftigt faktiskt. Banan=Glass
 
Bananglassen har blivit ganska trendig, speciellt om du kollar in på ett fitnesskontona. Jag kände ju också för att göra nyttig glass. Egentligen gillar jag inte att kalla glass och andra sötsaker nyttiga. Men om den enbart består av banan-då är den faktiskt nyttig.

Jag frös alltså in bananer. Väldigt bruna bananer. Andra hade kanske bakat banankaka men det gillar jag INTE (jag tänker inte skriva att det är äckligt men jag tycker det). Och då får man en sådanhär fin, brun glass. Eller inte? 
 
Enbart bananer (oavsett färg på skalet) ger en vitgul färg. Om man däremot tillsätter nutella blir den vackert brun. Gott blir det också. Hur var det nu igen, visst var vi överens om att bananglass är nyttigt?
 
Bananglass med nutella
 
Tips:
 
-För en bättre glasskonsistens kan man frysa glassen i 1-2 timmar. Men det är inte alltid man orkar vänta så länge.
 
-Här är ett annat recept på bananglass (om du skulle gilla bananglass lika mycket som jag;)
 
Glass:
Ca. 330 g banan (tyvärr ingen aning om hur många bananer det motsvarar).
100 g nutella
 
Till servering:
 
Rostade hasselnötter
 
Skiva bananerna och frys ner dem tills de är genomfrysta. Smält nutellan i mikron på låg effekt. Mixa sedan nutella och banan i en mixer/matbredare. Om det bara blir smulor av bananen beror det på att mixern är för svag. Låt bananerna tina 5 minuter och mixa sedan igen. Fortsätt så tills et går ihop till en slät smet. Servera omedelbart med rostade hasselnötter.


-Hedvig

Havreformar med vaniljkräm

Publicerad 2015-06-20 03:22:18 i Allmänt, dessert, mjuka kakor, paj, tillbehör,

Jag skulle göra vaniljkräm. Dagen innan hade jag kollat så att alla ingredienser fanns hemma. Det kan vara bra att göra det när man ska baka. Det fanns många ägg hemma så det kändes skönt.

När jag, dagen efter, öppnar kylskåpet hittar jag mjölken. Sedan vandrar sig blicken nedåt för att hitta äggpaketet. Som helt spårlöst har försvunnit. I en kastrull ligger dock tre ägg. Kokade.
Kul!!! Inte.

Hela min planering förstördes för en sekund. Innan jag kom ihåg att Mr. Google finns. Vilken tur att "vaniljkräm utan ägg" inte är ogooglebart. Att göra vaniljkräm utan ägg var dessutom enklare än att göra "vanlig".

Vaniljkrämen användes sedan som fyllning till havreformarna. Tillsammans med några bär och lite choklad blev det en riktigt bra efterrätt till slut.


Havreformar med vaniljkräm

Vaniljkräm
3 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl (ihoptryckt) 
2 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker i en kastrull och värm på medelvärme tills den tjocknar. Ta från värmen, häll upp i en skål och rör ner vaniljsockret. Låt svalna.

Havreformar med vaniljkräm

Tips:

-Ett snyggt sätt att dekorera med choklad är att halva den. Ta helt enkelt en osthyvel och hyvla baksidan av en chokladkaka. Färdigt!!!

-Smörj formarna ordentligt så att degen inte fastnar.

-Både färska och frysta bär passar att dekorera med.


Havreformar 16-20 st.

150 g smör
0,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn

Smält smöret. Blanda med resten av ingredienserna. Smörj mandelmussleformar ordentligt med smör. Tryck ut degen i formarna. Grädda  10-15 minuter eller tills de har blivit gyllenbruna. Låt svalna. Knacka på undersidan av formarna tills kakan släpper.

Sista touchen

Dekoration
Bär
Choklad
Fyll formarna med vaniljkräm. Dekorera med bär och choklad.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela