milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kakbak en regnig dag

Publicerad 2015-07-29 05:13:35 i Allmänt, småkakor,

"Sommaren är kort, det mesta regnar bort". Svensk sommar i ett nötskal. Och nu har halva sommarlovet gått. HALVA!!! Tråkig nyhet men någon var ju tvungen att berätta den plågsamma sanningen. 
 
Men vi vet ju också att "efter regn kommer solsken". Så jag antar att det bara är att vänta och håll ut. Kolla upp mot himmelen. Någonstans bakom regnmolnen finns den. Den där solen som alla pratar om men som aldrig visar sig.
 


Det regnade den där dagen. Och jag var varken sugen på att bada eller plocka blåbär. Det var liksom en dag då man höll sig inne. Och ganska snart började tankarna vandra iväg. Tänk om man kunde baka något? Som vadå? Som kolafyllda chokladkakor.
 
Vi vet ju alla att det är tanken som räknas. Inte handlingen. Utan tanken. Men tanken räknas dubbelt så mycket om man förverkligar den. Därför tänkte jag inte bara att jag skulle baka chokladkakor. Jag gjorde det också.
 
Och om ni nu, efter att ha läst det här inlägget, börjar fundera på att baka chokladkakor får ni komma ihåg dagens ordspråk.
" Det är tanken som räknas men den räknas dubbelt upp ifall man förverkligar den" 
 
 


Kolafyllda chokladkakor
 
Tips:
 
- Degen är KLADDIG. För att degen inte ska fastna på händerna smörjs dem in i olja
 
-Beroende på hur mycket dulche de leche man använder kan gräddningstiden variera lite. När kakorna börjar spricka lite är dem färdiga. När de har svalnat ska de ha en hård undersida.
 
-Om de inte har det är det bara att grädda i några minuter till:)
 
-Dulche de leche/karamelliserad mjölk går att hitta på bakhyllan. Det är samma sak fast med olika namn.
 
-Receptet kommer från "Bakverk och fikastunder" men jag har ändrat lite i det.
 
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker (135 g)
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap (21 g)
1 rumsvarmt ägg
3 dl vetemjöl (180 g)
0,75 dl kakao (30 g)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
 
Drygt 1/4 burk Dulche de leche/karamelliserad mjölk
 
Vispa smör och socker krämigt och luftigt. Tillsätt vaniljsocker och sirap och fortsätt vispa. Knäck i ägget och vispa igen.
 
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör ner detta. Dela degen i 15 bitar. Pensla dina handflator med olja (läs tipsen). 
 
Rulla varje bit till en boll och platta till den i handflatan. Lägg på en liten klick kola och nyp ihop kanterna. Forma till en boll och lägg glest på en plåt.
 
Grädda 8-11 minuter (se tipsen). Låt svalna på plåten en stund innan du flyttar dem.

-Hedvig
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela