milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Bröd i långpanna

Publicerad 2015-07-15 12:23:05 i Allmänt, bröd, frukost,

Att vara på ett konfaläger i fyra veckor är 1000 gånger bättre än vad man kan föreställa sig. Det är helt fantastiskt. Obeskrivligt roligt. Det absolut bästa sättet att konfirmeras på. Därför var det också väldigt sorgligt att ta farväl i lördags kväll. Att inse att allting är över nu. 
 
Och tomheten dagen efter, den är fruktansvärd. När man är van vid att umgås med folk dygnet runt känns det väldigt ensamt hemma. Även fast man har sin familj.


Men det finns (tro det eller ej) faktiskt några fördelar med att vara hemma.
 
1. Jag kan sova hur länge jag vill på morgonen. Det är skönt. Väääldigt skönt.
 
2. Jag kan baka igen. Det är också positivt. Att jag inte satt min fot i ett kök på fyra veckor, det är en bedrift i sig.
 
3. Jag kan äta precis vad jag vill till frukost.
 
Jag tröttnar väldigt lätt på frukost. Vill väldigt gärna variera något. Det kan vara vad som helst, brödet, påläggen eller något helt annat. 
 
På konfat fanns det ibland hembakat bröd men allt som oftast var det skogaholmslimpa och lingongrova. Och det tröttnar iallafall jag väldigt fort på. Att då komma hem och baka bröd som man sedan äter till frukost, det är ren lyx.
 
Brytbröd i långpanna
 
Tips:
 
- Degbollarna ska ligga tätt i långpannan men inte för tätt. De ska kunna jäsa lite också. 
 
-Om det är för stora mellanrum mellan dem kommer dem inte jäsa ihop överhuvudtaget. Byt till en mindre långpanna isåfall så är problemet löst.
 
-Jag har utgått från ett recept av Fredriks Fika men ändrat stora delar av receptet:)
 
Ingredienser:
2 dl havregryn (70 g)
4 dl kokhett vatten (400 g)
20 g jäst
75 g smör
1 ägg
1/2 dl honung (70 g)
4 dl dinkelmjöl (240 g)
1 dl linfrön (70 g)
2 tsk salt (12 g)
7-8 dl vetemjöl (420-480 g)
 
Häll vattnet över havregrynen och rör om. Låt stå tills blandningen är ljummen (tar ca. 20 min). Smula jästen i en degblandare, tillsätt havregrynsgröten, honungen, ägget, dinkelmjölet, saltet, linfröna och 50 g smör. När allt är ihopblandat tillsätter du hälften av vetemjölet. Fortsätt tillsätta mjöl, lite i taget tills allt gått ihop till en smidig deg. Tillsätt då resten av smöret, blanda ihop och låt jäsa i ca. 2 timmar.
 
Smörj en långpanna med smör. Mjöl ert bakbord. Dela degen i 15 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg alla bollar tätt i långpannan. Låt jäsa i en timma. 
 
Grädda i ca 20 min. Låt svalna i långpannan med en bakduk över.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela