milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Kakbak en regnig dag

Publicerad 2015-07-29 05:13:35 i Allmänt, småkakor,

"Sommaren är kort, det mesta regnar bort". Svensk sommar i ett nötskal. Och nu har halva sommarlovet gått. HALVA!!! Tråkig nyhet men någon var ju tvungen att berätta den plågsamma sanningen. 
 
Men vi vet ju också att "efter regn kommer solsken". Så jag antar att det bara är att vänta och håll ut. Kolla upp mot himmelen. Någonstans bakom regnmolnen finns den. Den där solen som alla pratar om men som aldrig visar sig.
 


Det regnade den där dagen. Och jag var varken sugen på att bada eller plocka blåbär. Det var liksom en dag då man höll sig inne. Och ganska snart började tankarna vandra iväg. Tänk om man kunde baka något? Som vadå? Som kolafyllda chokladkakor.
 
Vi vet ju alla att det är tanken som räknas. Inte handlingen. Utan tanken. Men tanken räknas dubbelt så mycket om man förverkligar den. Därför tänkte jag inte bara att jag skulle baka chokladkakor. Jag gjorde det också.
 
Och om ni nu, efter att ha läst det här inlägget, börjar fundera på att baka chokladkakor får ni komma ihåg dagens ordspråk.
" Det är tanken som räknas men den räknas dubbelt upp ifall man förverkligar den" 
 
 


Kolafyllda chokladkakor
 
Tips:
 
- Degen är KLADDIG. För att degen inte ska fastna på händerna smörjs dem in i olja
 
-Beroende på hur mycket dulche de leche man använder kan gräddningstiden variera lite. När kakorna börjar spricka lite är dem färdiga. När de har svalnat ska de ha en hård undersida.
 
-Om de inte har det är det bara att grädda i några minuter till:)
 
-Dulche de leche/karamelliserad mjölk går att hitta på bakhyllan. Det är samma sak fast med olika namn.
 
-Receptet kommer från "Bakverk och fikastunder" men jag har ändrat lite i det.
 
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker (135 g)
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap (21 g)
1 rumsvarmt ägg
3 dl vetemjöl (180 g)
0,75 dl kakao (30 g)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
 
Drygt 1/4 burk Dulche de leche/karamelliserad mjölk
 
Vispa smör och socker krämigt och luftigt. Tillsätt vaniljsocker och sirap och fortsätt vispa. Knäck i ägget och vispa igen.
 
Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör ner detta. Dela degen i 15 bitar. Pensla dina handflator med olja (läs tipsen). 
 
Rulla varje bit till en boll och platta till den i handflatan. Lägg på en liten klick kola och nyp ihop kanterna. Forma till en boll och lägg glest på en plåt.
 
Grädda 8-11 minuter (se tipsen). Låt svalna på plåten en stund innan du flyttar dem.

-Hedvig
 

Världens bästa sommartårta

Publicerad 2015-07-25 04:47:25 i Allmänt, tårta,

Jag vet. Juli börjar lida mitt sitt slut. Och den där pangvärmen som vi alla längtat efter har inte kommit. Och kommer förmodligen inte komma. Iallafall inte i juli. Däremot har det ju regnat. Och det är ju svensk sommar i ett nötskal. Men man hade ju förväntat sig lite mer sol. Vi pratar ju faktiskt om juli.

Regnet har iallafall gjort något bra. Jo, det är sant. Glöm alla dagar du har klagat på den svenska sommaren. Gå nu ut i närmsta skog med blicken i marken. Haha, kolla där. Där har du just nu världens bästa kap. Fyll valfri burk med blåbär för 0 kr. 

Höj blicken något. Nämen titta där. Är det inte några  som tittar fram. Plocka, plocka, plocka. Gratis självplock av hallon. 

Gå nu hem. Släng ihop en marängsmet som du gräddar. Gå under tiden ut i trädgården och leta i jordgubbslandet. Där fanns visst några jordgubbar som inte var maskätna. Va bra! Kanske hittar du några smultron också. Plocka allt i en fin skål.

Alternativt cyklar du till mataffären och köper jordgubbar. Det är okej. Fast bara om du cyklar.

Låt pavlovan svalna. Om den har spruckit gör det ingenting. Absolut ingenting. Vispa sedan grädde och dölj sprickorna. Lägg på bären lite slarvigt. Oj, började det regna nu. Smattret hörs mot rutorna. Du suckar. Inte nu igen. Men nu har du iallafall en pavlova att tröstäta.


Världens bästa sommartårta

Tips:

- Marängen är en ganska kladdig historia. Men tillsammans med grädde och bär blir det riktigt smarrigt. För vi orkar ju inte grädda marängen i 10 timmar för att få den kruttorr.

-På bilderna har jag använt ca 3 dl grädde. Men om man gillar grädde bör man använda 4 dl

-Marängbotten går att baka i förväg men själva monteringen ska inte ske förrän precis innan servering. 

Marängbotten

5 äggvitor, rumstempererade
2,25 dl strösocker
Lite salt (mindre än ett krm)
75 g mörk bakchoklad

Dekoration

3-4 dl grädde (se tipsen)
Valfria bär

Vispa äggvitorna med saltet till ett fast skum. Tillsätt en fjärdedel av sockret i taget och vispa in sockret ordentligt innan du tillsätter mer. 

När allt socker är invispat fortsätter du vispa tills marängsmeten är glansig och fluffig.

Smält chokladen och låt svalna. Ringla chokladen över marängsmeten, vänd runt en gång.

 Bre ut marängsmeten på ett bakplåtspapper i en cirkel. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda 1,5-2 timmar (se tipsen). Låt svalna.

Vispa grädden löst. Bre grädden på marängen. Dekorera med bären. Servera direkt.


-Hedvig


Snabba limpan-kanske världens enklaste bröd

Publicerad 2015-07-22 05:56:27 i Allmänt, bröd, frukost,

Ibland behöver man ett bröd som är lätt att baka. Som inte stökar ner hela köket. Som inte har långa jästider. För då måste man planera.

Hur många känner igen sig? Räck upp en hand. Jo men, jag kände ju på mig att jag inte var ensam om det här. Vet ni, jag har hittat receptet. Receptet som kommer lösa ert problem. 


Snabba limpan. Visst låter det som ett bra bröd. Rör ihop alla ingredienser. Lägg i en form. Sätt in brödet i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen. Vänta en timma. Ut kommer färskt rykande bröd. Utan långa jästider. Utan mjöldamm över hela köket. Ett helt enkelt bröd alltså. Utan onödigt krångel.


Snabba limpan

Tips:

-Våga variera det här brödet. Det här är bara grundreceptet, det finns alla möjligheter i världen att förändra det.

- Tillsätt t.ex. frukt och nötter, kryddor, oliver, grövre mjölsorter m.m

25 g jäst (0,5 pkt)
3 dl mjölk, fingervarm (300 g)
1/2 dl ljus sirap (70 g)
2 msk neutral olja (raps, solros)
4 dl rågsikt (240 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk salt (6 g)

Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt sirap, olja, rågsikt, mjöl och salt och knåda till en kladdig deg. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 1,5 l. Fördela degen jämnt i formen. Sätt in formen i ugnen samtidigt som du sättet ugnen på 200 grader. Grädda i ca 1 timma. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela