milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Chokladplattor-lördagsserien del 3

Publicerad 2015-01-31 13:27:11 i Allmänt, Godis,

Ofta när jag berättar att jag gör eget godis får jag samma fråga. Är det inte svårt? Ähum, lite krångligt är det. Samtidigt är det inte svårt alls. 

När man misslyckas är det jobbigt. Kola som bränner fast, gelehjärtan som inte vill stelna och marshmallowsmet över hela köket. Kul. Verkligen jättekul.


Fast det behöver inte vara krångligt. Chokladplattor, till exempel. Superenkelt. Bränner inte fast. Stelnar alltid. Fastnar inte på väggarna. Om man inte har en treåring som kletar fast det förstås. 

Väldigt enkelt. Väldigt gott. Alla gillar det. ALLA. Förutom de som inte gillar choklad. Men de räknas inte. Uppenbarligen har de något fel på smaklökarna. 

För man väljer helt och hållet vad som ska vara på sina chokladplattor. Mina lillasystrar ville ha minimarshmallows. Det ville inte jag. De fick minimarshmallows. Jag fick torkade lingon. Möjligheterna är helt enkelt oändliga.




Lite tips på vägen

- Det spelar ingen roll om du använder vit, mörk eller ljus choklad.

- Välj en god choklad. Det betyder INTE att du måste använda en snofsig choklad med skyhögt kilopris. Det räcker bra med den du brukar äta. För den tycker du förhoppningsvis är god.

- Om du vill ha kokos eller nötter som topping blir det absolut godast ifall du rostar dem. Det gör man enklast genom att lägga dem i en torr stekpanna och värma på medelhög värme. Rör om hela tiden tills de börjar bli gyllenbruna.

- Chokladplattorna ska förvaras i kylskåpet.


Chokladplattor

Valfri choklad
Valfri topping
Till ex. nötter, torkad frukt, kokos, strössel, minimarshmallows, godis och salta jordnötter.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Rita runda cirklar på ett bakplåtspapper, förslagsvis med hjälp av ett glas. Bre ut chokladen på bakplåtspappret. Toppa med nötter, torkad frukt och godis. Låt stelna i kylen. Färdigt!



// Hedvig

Hallonsmoothie- räddaren i nöden

Publicerad 2015-01-27 18:59:00 i Allmänt, frukost,

Det finns bra morgnar. Och dåliga. Ibland drabbas jag av dåliga frukostmorgnar. Jag är inte sugen på någonting. Går det bra med fil frågar jag mig själv. Nej. Absolut inte svarar jag. Gröt då? Orkar inte. Det är ju trots allt morgon. Och då är jag trött. Macka då, det borde väl funka tänker jag. Nej, för tråkigt. 
 
Ungefär så håller det på i mitt morgontrötta huvud. Tills den fattar att det finns två brunprickiga bananer hemma. Som ingen tänker använda.
Och som det går att göra smoothie av. Två gamla fula bruna bananer blev räddningen för den morgonen. Tänk vad fantastiskt bra det kan vara med bruna bananer ibland. Ibland alltså. Inte alltid.


Hallonsmoothie 
 
Små tips på vägen:
 
- Man kan använda fil, vaniljyogurth eller naturell yogurth. Vi hade bara fil hemma så därför använde jag det.
 
- Det kan vara svårt att mixa smoothien slätt ifall hallonen är frusna och man har en svag mixer. Då får man vänta i några minuter så att de hinner tina lite innan man mixar igen.
 
- Jag höftade lite i början med filen innan jag kom på att det kunde vara smart att mäta upp exakta mängder. Därför rekommenderar jag att börja med den mindre mängden fil och se hur det blir. Smaka av. Tillsätt lite i taget tills du är nöjd med konsistensen och smaken på smoothien.
 
- Självklart kan man byta ut mängden hallon mot ett annat bär!!


2 bruna bananer
200 g frysta hallon
3-5 dl fil eller yogurth
 
Mixa allt med en stavmixer, mixer eller matberedare till en slät konsistens. 
 
// Hedvig

Världens enklaste fudge- Lördagsserien del 2

Publicerad 2015-01-24 12:04:35 i Allmänt, Godis,

Det finns konditorer som gör recept. Krångliga recept. Som man absolut inte får ändra på. Och man måste använda värsta lyxchokladen. Som är svindyr. Det är superviktigt. Annars blir det inte bra.

Sådana konditorer är tråkiga. De kan ju inte bestämma hur jag ska baka. För det finns det bara en person som gör. JAG. Ingen annan. 
Det är såklart inget fel att följa recept. Men jag gillar inte när man säger att det kommer bli misslyckat ifall man inte föjer receptet.
Sen finns det såklart andra recept. Som Rocky road fudge. Där får man bestämma själv. Vilken choklad man ska använda och vad man ska stoppa i den. Man kan höfta, det gör inte så mycket om det råkar bli för mycket minimarshmallows. Det är ju bara gott. 
Man kan följa receptet. Eller inte. Man får helt enkelt välja.

Rocky Road Fudge

Tänk på:

- Tål du inte nötter? Byt ut dem mot något annat.

- Välj själv om du vilken typ av choklad du vill ha. Oreochoklad kanske?



- Marshmallows smälter av värme så se till så att smeten inte är för varm när du tillsätter dem.

- Större sats? Lika delar kondenserad mjölk och valfri choklad är grunden. Sedan är det bara att ändra smaksättning efter humör.

- Fudgen ska förvaras i kylen för att inte torka ut men är godast rumsvarm.

125 g kondenserad mjölk
50 g mörk choklad
75 g ljus choklad
0,5 dl salta jordnötter
0,5 dl minimarshmallows

Lägg ett bakplåtspapper i en form 10• 20 eller en rund form med en diameter av 16 cm.
Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm den kondenserade mjölken tills den nästan kokar. Slå den över chokladen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt nötter och minimarshmallows. 
Tryck ut i formen och ställ in i kylen för att stelna. Skär i bitar och förvara i kylen.



// Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela