milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Hur du formar runda frallor-steg för steg

Publicerad 2015-02-24 19:24:19 i Allmänt, bröd,

Idag kommer det bli ett långt inlägg. Inte för att det här kommer bli det-där-superlånga-inlägget-som-är-så-tråkigt-att-läsa-inlägget. Eller inlägget-med-tusenbilder-för-att-visa-att-jag-är-världens-bästa-fotograf. Nejnejnej, idag blir det ett steg-för-steg-inlägg. Så vi lär oss att forma runda frallor.

I många recept står det så här: dela degen i tio bitar. Forma varje bit till en rund boll. Låt jäsa i en timma.

Ok. Tack. Men du, hur gör man en rund boll? Lägger man den i en rund form? Ska man rulla den som en kokosboll? Hur gör man? 

I det här inlägget visar jag tre olika tekniker. Om något är otydligt skrivet, tveka inte att fråga. Jag lovar att svara så gott jag kan på alla frågor

Vika in-metoden 

Min favoritmetod. Denna tycker jag är lättast.

Dela degen i bitar.


Mjöla bakbordet. Strö över lite mjöl på degbiten. Platta ut degen litegrann.


Dra ut degen och vik in den mot mitten. Fortsätt så hela varvet runt. Att vika in degen gör den mer spänd och det är precis vad vi vill. 


Om degen inte känns tillräckligt spänd efter ett varv kan man göra ett varv till på precis samma sätt. Det brukar jag göra.


Vänd nu på degen och håll den mellan dina kupade händer. Snurra den mellan dina händer för att få en (ganska) jämn undersida.



Bageri-tekniken. 

Denna teknik används av bagare. Det är viktigt att man inte mjölar för mycket. Dessutom gäller det att ha ett bra tryck.  

Dela degen i bitar. Mjöla bakbordet försiktigt. Det ska bara vara precis så mycket så att degen inte fastnar.


Mjöla din handflata. Tryck handflatan mot degen och rör samtidigt handen i små cirklar. Ju snabbare desto lättare. 


När du känner att degbiten börjar bli rund lättar man på trycket. Fortsätt så tills degbiten är helt rund.






Kokosbollstekniken

Här är det superviktigt att verkligen rulla degen snabbt och med mycket tryck. Annars kommer degen fastna.

Mjöla båda dina handflator. Lägg degbiten mellan dina handflator. 


Nu rullar du den precis som en kokosboll men snabbare och med mer tryck. 


När du känner att den börjar bli rund lättare du på trycket tills den blir en rund fralla.

//Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela