milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Hönökaka-hembakad såklart

Publicerad 2015-02-26 19:20:33 i Allmänt, bröd,

Det var lite tomt på bröd i frysen. Väldigt tomt. Så tomt att man var tvungen att baka bröd NU. Inte snart. Utan nu, omedelbart bums.
 
Men jag hade studiedag. Och på studiedagar kan man baka. Och eftersom det rådde brödbrist blev det bröd. Mer exakt hönökaka.
 
 
Hemgjord hönökaka är fantastiskt gott. Godare än vad jag hade trott. Jag har aldrig tyckt att hönökaka är speciellt gott. Men hemgjord hönökaka. Det är grejer alltså.
 
Hönökaka
Recept från Lindas bakskola
 
Tips
 
- Att nagga innebär att man sticker jättemånga hål i hönökakan. Det är viktigt att man gör detta ordentligt, annars blåser bröden upp under gräddningen.
 
- Det är inte världens undergång om degen jäser lite längre än vad som står i receptet.
 
 
25 g jäst (ett halvt paket)
3 dl mjölk (300 g)
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl sirap (70 g)
3 dl rågsikt (180 g)
4-6 dl vetemjöl (240-360 g)
1,5 tsk salt (9 g)
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tills den är ljummen. Tillsätt sirapen till mjölken och rör ut jästen i mjölkblandningen. 
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget. Rör till sist ner smöret och knåda degen i några minuter. Låt jäsa i ca en timma. 
 
Dela degen i fyra bitar. Forma varje bit till en rund boll. Kavla ut varje boll tullen rund kaka, ca 25 cm i diameter
 
Lägg kakan på ett bakplåtspapper. Nagga kakan ordentligt med en gaffel eller kavla kakan med en kruskavel.
Fortsätt med resten av degen.
 
Låt jäsa i ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader. Grädda bröden i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler.
 
// Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela