milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Silvermedaljer-skid-VM i Falun

Publicerad 2015-02-27 19:32:56 i Allmänt, småkakor,

Sverige tog silver i skidstafett. Damerna. Och herrarna. Det är såklart värt att fira. Med kakor. För alla gillar kakor.

Varför inte baka silvermedaljer. Alla i Sverige förtjänar en silvermedalj. Det var ju Sverige som tog silver. Trots att det bara var åtta personer som tävlade.   


Också ett väldigt viktigt tips. Bit i kakorna. Så att ni vet att dem är äkta. Och om någon råkar försvinna är det bara att låtsas som ingenting.

Silvermedaljer ca 20-25 st

Tips:

- Ät inte upp alla på en gång (jag vet att det är svårt). Det kanske blir fler andraplatser att fira.

- Silverfärg är ganska svårt att hitta. Antingen bor man nära en specialbutik. Eller så får man beställa via nätet. 

- Och det är blågula band också. Leta på tygaffärer. De brukar ha en låda undangömd någonstans. I värsta fall funkar det med serpentiner.


100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker (90 g)
2 msk ljus sirap 
2,5-3,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
4 dl florsocker
Ca 2 msk vatten 
Silverfärg

Vispa smör och socker pösigt. Blanda i sirapen. Blanda 2,5 dl vetemjöl med vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop med smörblandningen. Om degen är väldigt kladdig kan man tillsätta mer mjöl, lite i taget. Låt vila i kylskåpet i minst en timma, gärna längre.

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord tills den är ca 3 mm tjock. Stansa ut cirklar med hjälp av ett glas. Stansa ut ett mindre hål på kakorna (jag använde en fingerborg). Här ska vi trä igenom banden sen. Lägg på ett bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min. Låt svalna. 

Blanda florsocker med vatten till en glasyr. Den ska vara ganska tjockflytande. Bre ut över hela kakorna (blanda mer glasyr ifall det behövs).

Blanda silverfärgen med lite vatten. Pensla på kakorna. Låt stelna. Trä ett band genom hålen. Fira!!!


// Hedvig

Hönökaka-hembakad såklart

Publicerad 2015-02-26 19:20:33 i Allmänt, bröd,

Det var lite tomt på bröd i frysen. Väldigt tomt. Så tomt att man var tvungen att baka bröd NU. Inte snart. Utan nu, omedelbart bums.
 
Men jag hade studiedag. Och på studiedagar kan man baka. Och eftersom det rådde brödbrist blev det bröd. Mer exakt hönökaka.
 
 
Hemgjord hönökaka är fantastiskt gott. Godare än vad jag hade trott. Jag har aldrig tyckt att hönökaka är speciellt gott. Men hemgjord hönökaka. Det är grejer alltså.
 
Hönökaka
Recept från Lindas bakskola
 
Tips
 
- Att nagga innebär att man sticker jättemånga hål i hönökakan. Det är viktigt att man gör detta ordentligt, annars blåser bröden upp under gräddningen.
 
- Det är inte världens undergång om degen jäser lite längre än vad som står i receptet.
 
 
25 g jäst (ett halvt paket)
3 dl mjölk (300 g)
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl sirap (70 g)
3 dl rågsikt (180 g)
4-6 dl vetemjöl (240-360 g)
1,5 tsk salt (9 g)
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tills den är ljummen. Tillsätt sirapen till mjölken och rör ut jästen i mjölkblandningen. 
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget. Rör till sist ner smöret och knåda degen i några minuter. Låt jäsa i ca en timma. 
 
Dela degen i fyra bitar. Forma varje bit till en rund boll. Kavla ut varje boll tullen rund kaka, ca 25 cm i diameter
 
Lägg kakan på ett bakplåtspapper. Nagga kakan ordentligt med en gaffel eller kavla kakan med en kruskavel.
Fortsätt med resten av degen.
 
Låt jäsa i ca 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader. Grädda bröden i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler.
 
// Hedvig

Hur du formar runda frallor-steg för steg

Publicerad 2015-02-24 19:24:19 i Allmänt, bröd,

Idag kommer det bli ett långt inlägg. Inte för att det här kommer bli det-där-superlånga-inlägget-som-är-så-tråkigt-att-läsa-inlägget. Eller inlägget-med-tusenbilder-för-att-visa-att-jag-är-världens-bästa-fotograf. Nejnejnej, idag blir det ett steg-för-steg-inlägg. Så vi lär oss att forma runda frallor.

I många recept står det så här: dela degen i tio bitar. Forma varje bit till en rund boll. Låt jäsa i en timma.

Ok. Tack. Men du, hur gör man en rund boll? Lägger man den i en rund form? Ska man rulla den som en kokosboll? Hur gör man? 

I det här inlägget visar jag tre olika tekniker. Om något är otydligt skrivet, tveka inte att fråga. Jag lovar att svara så gott jag kan på alla frågor

Vika in-metoden 

Min favoritmetod. Denna tycker jag är lättast.

Dela degen i bitar.


Mjöla bakbordet. Strö över lite mjöl på degbiten. Platta ut degen litegrann.


Dra ut degen och vik in den mot mitten. Fortsätt så hela varvet runt. Att vika in degen gör den mer spänd och det är precis vad vi vill. 


Om degen inte känns tillräckligt spänd efter ett varv kan man göra ett varv till på precis samma sätt. Det brukar jag göra.


Vänd nu på degen och håll den mellan dina kupade händer. Snurra den mellan dina händer för att få en (ganska) jämn undersida.



Bageri-tekniken. 

Denna teknik används av bagare. Det är viktigt att man inte mjölar för mycket. Dessutom gäller det att ha ett bra tryck.  

Dela degen i bitar. Mjöla bakbordet försiktigt. Det ska bara vara precis så mycket så att degen inte fastnar.


Mjöla din handflata. Tryck handflatan mot degen och rör samtidigt handen i små cirklar. Ju snabbare desto lättare. 


När du känner att degbiten börjar bli rund lättar man på trycket. Fortsätt så tills degbiten är helt rund.






Kokosbollstekniken

Här är det superviktigt att verkligen rulla degen snabbt och med mycket tryck. Annars kommer degen fastna.

Mjöla båda dina handflator. Lägg degbiten mellan dina handflator. 


Nu rullar du den precis som en kokosboll men snabbare och med mer tryck. 


När du känner att den börjar bli rund lättare du på trycket tills den blir en rund fralla.

//Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela