milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Comeback med björnbärspaj

Publicerad 2015-12-13 18:18:11 i Allmänt, dessert, paj,

Det är 13 december. Och jag har inte ens börjat koka knäck. Ajdå. Eller köpa julklappar. Ooops. Men det är så det är när man har mycket i skolan. Då får man prioritera och skjuta upp vissa saker till senare. Plus att det faktiskt är 11 dagar kvar. Och det är ganska mycket.

Jag bakar iallafall andra saker, även fast det inte verkar så. Jag menar, det är bara att kolla på antalet inlägg senaste månaden för att dra en sådan slutsats. Det är trots allt inte helt sant. Jag har bakat. Men antingen har jag glömt fota det. Eller så har det väntat på att jag ska göra ett inlägg om det. Mellan träning, plugg och prestationsångest.


Ett bra exempel på det är denna björnbärspaj. Den har väntat länge nog fär att få ett eget inlägg, vilket den helt klart förtjänar. Björnbären kommer från björnbärsbusken i trädgården. Närodlat så det osar om det, med andra ord.

Som tur är finns det även björnbär i affärernas frysdiskar. För av vår björnbärsskörd finns det inte mycket kvar utav. Typ ingenting. Men det gör som sagt ingenting. För pajen blev god. Och björnbär finns det mer av. Och det är de enda anledningar du behöver för att baka dem här pajen.


Björnbärspaj:

Tips:

-Pajen kan givetvis göras med andra bär också.

- Man måste givetvis inte göra en paj med flätmönster. Var kreativ!!!

- Tycker degen blir bäst när smöret är lagom varmt. Alltså inte när det kommer direkt från kylen men inte heller när det har stått framme i en timma och blivit supermjukt. Utan någonstans däremellan.

Deg:
6 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 dl socker
200 g smör
2 ägg

Fyllning:
4 dl björnbär, frysta
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl

Deg:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och socker. Tillsätt smöret, skuret i små kuber och nyp ihop allt till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg undan 1/3 av degen och platta ordentligt ut resterande deg i en pajform, ca 25 cm i diameter.

Fyllning:
Strö över bären. Blanda vaniljsocker, socker och potatismjöl också strö över detta över bären. 

Använd resterande deg till att forma smala remsor att lägga i ett flätmönster ovanpå bären. Grädda i ca. 30 min. Mot slutet av tiden kan du höja värmen till 200 grader om du vill att pajen ska få mer färg. Låt svalna och arbeta ljummen med glass, vispad grädde eller vaniljsås.

-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela