milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Från krusbärskaka till blåbärspaj

Publicerad 2015-08-25 05:48:12 i Allmänt, dessert, paj,

Lova att inte skratta. Okej. Har vi en deal? Bra! För här kommer en pinsam historia.

Jag hade upptäckt ett ett krusbärställe i närheten av vårt hus. Det låg intill en ganska dold gångväg. Jag hade inte undersökt själva stället så noga utan bara gått förbi och sett att det lyste vinrött bland buskarna. 

Självklart hade jag inget att plocka dem i just då. Så efter några dagar senare gick jag dit igen, med en burk i handen och huvudet fullt med tankar. Vad skulle man baka av de där krusbären egentligen? Krusbärskaka kanske?

När jag klättrat upp till buskarna kom den fin överraskningen. Busken var överfylld. Av nypon. 

Jag förstår om ni skrattar, trots våran deal. Men jag kollade inte så noggrant. Och nyponen hade samma färg som krusbär.

För att få någon slags revansch gick jag och plockade blåbär istället i den närliggande skogen. Den väldigt populära skogen med löparspår där alla promenerar med sina hundar. Den väldigt populära skogen där det inte tar 20 minuter att plocka två liter blåbär. För att få ihop en liter kämpade jag typ 2 timmar. Dagens träningspass alltså.

Av blåbären blev det sedan en smulpaj. Såklart!! Vad annars? Man behöver inte fundera på vad man ska baka av blåbär. Svaret är självklart redan från början. Från krusbärskaka till blåbärspaj alltså. Skrattar bäst som skrattar sist.

Blåbärspaj  6 port


Tips:

-All smuldeg går inte åt. Bättre att gör för mycket deg än för lite eller hur? Smula överbliven deg och grädda i 5-7 minuter (225 grader). Perfekt att ha till glass eller bara äta som det är.

150 g smör
3 msk socker
2,5 dl vetemjöl el. siktat dinkelmjöl
2,25 dl kokos
50 g mandel, grovt hackad (går att utesluta).
0,5 krm salt

Fyllning 
0,5 l blåbär, frysta eller färska
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
Sätt ugnen på 225 grader. Smula smöret i mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.

Fyllning
Lägg blåbären i en pajform. Blanda mjöl och socker och strö över blåbären. Smula över så mycket deg du vill ha. Grädda i 20-25 minuter. Servera ljummen med vaniljsås.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela