milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Parisare-en fin tant på kakfatet

Publicerad 2015-08-08 09:11:37 i Allmänt, småkakor,

Har ni tänkt på hur många kaktrender som kommer från andra länder. Cupcakes, sugarpaste och macarons är bara några exempel. Jag tycker det är synd att de här bakverken upphöjs till skyarna. Man tenderar att glömma bort att det finns andra goda kakor också.

Om man vänder blicken från Frankrike och andra sidan Atlanten hittar man nämligen fantastiska bakverk. Bakverk som är 100 gånger godare än en sockersöt hallonmacaron. För vi har en lång historia av att baka kakor här i Sverige. Kakor som var en klassiker för 50 år sen men som ingen vet vad det är idag. Förutom den äldre generationen. Och baknördar som jag.

Parisare är ett sådant klockrent exempel på detta. Även fast namnet låter franskt är det en gammal, svensk klassiker. Två kakor som sätts ihop med smörkräm. Det låter simpelt men är otroligt gott. De gjordes ofta till finare fester förr i tiden. Testa att göra dem. Jag lovar att ni kommer få mer beröm för dem än för en chokladcupcake.


Antagligen kommer ni känna er sugna att baka fler bortglömda klassiker efter det. Och då är det bara att fråga en gammal tant eller gubbe. De har många fina minnen att berätta om kakor de fick när de var små. 

Också kan vi väl hålla tummarna för att nästa baktrend kommer bli detta. Att baka bortglömda klassiker. För de förtjänar att kommas ihåg.

P.S Glöm inte bjuda någon gammal på kakorna sen D.S


Parisare

- Bästa resultat får man ifall man gör degen i matberedare. Men då ska smöret vara riktigt kallt, taget direkt från kylen.

- Om man gör degen för hand är det lättaste att använda händerna. Tvätta noga eller använd plasthandskar.

-Det är viktigt att ingredienserna till smörkrämen är rumsvarma. Ta fram dem när du börjar baka ut kakorna så hinner de tina.

Deg
100 g smör,
2,5 dl vetemjöl (150 g)
1-2 msk kallt vatten
+strösocker till utkavlingen

Smörkräm:

100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker (90 g)
1 äggula, rumsvarm
2 tsk vaniljsocker

Finfördela smöret i mjölet (se tipsen).
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timma. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 1/2 cm tjocklek. Ta ut cirklar, 6 cm i diameter. Kavla ut dessa på sockrat bakplåtspapper till avlånga ovaler. Använd en mjölad kruskavel till detta för att få det rätta utseendet. Grädda i 6-8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på galler.

Smörkräm

Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt övriga ingredienser. Spritsa en ring av smörkräm på undersidan av en kaka. Lägg på en till kaka och tryck ihop. Förvara i kylen men ta ut i god tid till servering så de hinner bli rumsvarma.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela