milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Hallonfeber och en födelsedagstårta

Publicerad 2015-08-04 09:04:23 i Allmänt, dessert, tillbehör, tårta,

Jag tror jag är sjuk. På riktigt. Symptomen upprepas gång på gång. Och jag känner inte till något botemedel. Aj då. Inte så bra.

Ungefär så här går det till. Jag går/cyklar någonstans. Det spelar verkligen ingen roll vart jag åker, så länge jag cyklar eller går.  Man kollar sig omkring, ser ett höghus till höger, en katt som smiter över gatan. Och där...där är något. I myller av grönska. Jag går närmare. Självklart vill jag undersöka saken. Och under de gröna bladen skymtas något rött. Något som liknar hallon. Något som känns som hallon. Något som smakar som hallon.

Det är det här som kallas hallonfeber. Det spelar ingen vart jag går, hur snabbt jag går eller vilket väder det är. Jag hittar hallon hela tiden. Och jag vet absolut inte hur jag ska bli kvitt min hallonfeber. 

Inte för att jag klagar. Det är rätt bra att hitta hallon. Men det är ju ändå något som kan liknas en sjukdom. För jag överdriver inte när jag säger att jag hittar  det överallt. Hela tiden. Och skuldkänslorna jag får över att inte hinna plocka allting. Inte kul. Därför var det självklart att plocka hallonen till morfars hallontårta när han fyllde år. Något annat alternativ fanns inte.




Och om ni hittar något som liknar det här på era promenader ska ni omedelbart sakta ner farten. Gå närmare.


För risken är stor att ni kommer hitta något som liknar hallon. Något som ser ut som hallon. Något som smakar som hallon.


Och om ni inte har fått en släng av hallonfeber kan ni ju köpa hallon i affären. Det går också bra. Jag antar att det bara är att vänta för min egen del. Hallonsäsongen är ju snart över och jag förväntas vara symptomfri om några veckor. Ha en härlig dag.

Hallontårta

Tips:

-Ta inte ut tårtbotten efter 30 minuter, även fast den kan verka färdig då. Grädda hela tiden. I det här fallet är det bättre ifall den är lite för torr.

-För att det inte ska bildas klumpar i vaniljkrämen blandar man potatismjölet med lite vatten först.

-Vaniljkrämen får INTE börja koka. Då är risken stor att det blir äggröra istället. Rör hela tiden och ha inte för hög värme så går allting finemang.

-Tårtan kan läggas ihop i förväg. PM du använder skogshallon ska du dekorera med dem i sista sekunden. Annars kan de färga av sig på grädden.




Tårtbotten
4 rumsvarma ägg
2 dl socker (180 g)
1 dl potatismjöl (75 g)
1 dl vetemjöl (60 g)
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dessa i äggsmeten. Smörj och bröa en springform, ca 23 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 40 minuter.

Vaniljkräm

2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
1/2 msk strösocker
2 ägg
2 msk vaniljsocker

Vispa ägg och strösocker kraftigt. Koka upp mjölken och red den med potatismjöl utrört i lite vatten (se tipsen).
Häll mjölken i en tunns stråle över äggblandningen under konstant vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på medelvärme. Rör hela tiden. Krämen är klar när den tjocknat. Var noga så att det inte börjar koka.  Häll upp i en skål, rör ner vaniljsocker och låt svalna.

Hallonfyllning

2,5 dl hallon
1 msk strösocker
1 tsk limesaft. 

Mosa hallonen med socker och limesaft.

Montering:

3 dl grädde
Hallon till dekoration.

Dela tårtbotten i 3 delar. Lägg en botten, bre på hallonfyllningen. Lägg på en botten till, bre ut ett lager med vaniljkräm (all vaniljkräm går inte åt). Lägg på en botten till. Vispa grädde och bre på den. Dekorera med hallon och servera direkt.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela