milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Inspiration från Österlen

Publicerad 2015-08-13 05:16:49 i Allmänt, småkakor,

Om det finns en svensk konditor man ska känna till så är det Jan Hedh. Det är liksom han som har varit med och utvecklat dagens konditor-Sverige. Och därför är det ganska självklart, att om man har vägarna förbi Österlen, då ska man besöka hans bageri. Olof Viktors.
Olof Viktors ligger typ mitt ute på en åker. Eller, brevid en åker om man ska vara exakt. 

Jag hade vägarna förbi Österlen. Därför besökte jag också Olof Viktors. När man kliver in genom dörren far ögonen överallt. Glass, ost, bröd, kakor...ja därinne finns allt möjligt. Genom en dörr kan man kika in hos bagarna. Genom en annan kan man kolla ut på den fina innergården.


På ett bord stod småkakor inpackade i små, fina paket. Syltkakor, kolasnittar och...chokladbrysselkex. Ja, ni hör ju själva. Vem gillar inte små, smöriga kakor? Med choklad dessutom!! Allting blir ju bättre med choklad. Vi köpte inga brysselkex. Men tanken gick inte riktigt att släppa. 

Så väl hemma igen. I en bunke blandades degen. Ugnen sattes på. Rullen skivades. Doften av nygräddat spred sig i huset. Ett enda bett och chokladsmaken fyllde munnen. Projekt chokladbrysselkex var fulländat.


Chokladbrysselkex  ca 25 stycken

Tips:

-Degen går att förbereda i förväg och ha liggandes i kylen. Då är det bara att skiva och grädda när man behöver akutfika.

-Bakar du i varmluftsugn sänker du värmen till 150 grader men bakar lika länge

100 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 krm salt
+pärlsocker

Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna förutom pärlsockret och blanda snabbt ihop till en deg. 

Forma till en rulle (ungefär 4 cm i diameter). Rulla i pärlsocker och lägg i kylen tills den är genomkall (minst en timma). 

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut ur kylen och skär i skivor. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela