milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Att baka på sitt egna sätt

Publicerad 2015-08-29 05:31:19 i Allmänt, småkakor,

Har ni hört om de här baktyperna. Som babblar på om att bakning är kemi så man MÅSTE absolut följa receptet. Det är absolut inte som matlagning där man kan höfta, i bakning är det milimeterprecision som ska gälla. De skriver krönikor i tidningar och tycker att man ska väga allt från bakpulver till ägg. Ska det vara 240 g så ska det vara just 240. Inte 239 eller 241.

Men, varför är det bara dem så får skriva krönikor. Och inte vi, som tycker det är okej att använda en tsk för att mäta upp bakpulver. Jag erkänner att jag använder våg i många fall. Och jag tycker att man ska väga mjöl, som det väldigt lätt blir för mycket av ifall man använder ett dl-mått. När jag ändå har vågen framme brukar jag passa på att väga kakao och socker också. Men jag bryr mig faktiskt inte om det blir 235 g när det ska vara 240 g i ett recept. Det gör jag faktiskt inte. 


För jag bakar på mitt sätt. Jag väger mjöl men mäter bakpulver. Jag byter ut saker i recepten. Ibland för att sockret tog slut och jag behövde byta ut det. Och ibland för att jag känner för det. Jag följer också recept. När jag vill. Och när jag inte vill så höftar jag. Men ingen snofsig konditor ska komma till mig och säga att jag gör fel på grund av det. För man får baka på sitt sätt. Det kanske inte alltid är det sättet man brukar baka på. Men det spelar ingen roll.

De här kakorna t.ex. De hade aldrig blivit till om jag hade bakat efter receptet från början. Men genom att lägga till en sak och ta bort en annan blev det till slut riktigt bra. Alla bakexperiment blir naturligtvis inte bra. Och alla recept som jag följer punkt till pricka blir inte heller bra. Så är det. Man lär sig av sina misstag. 

Baka på DITT sätt. Oavsett om det innebär höftning eller miliimeterpresicion. Testa tips om du vill eller skit i det. För det är först när du bakar som du vill som det kommer bli kul. Och vill du baka kladdkakecookies hittar du receptet nedanför. Ha det bra:)


Kladdkakecookies ca. 50 st
 
Tips:

- Pensla handflatorna med neutral matolja (ej olivolja) innan du rullar bollarna. Detta gör så att degen inte fastnar på händerna. När degen börjar fastna är det bara att pensla på ny olja.
100 g smör, rumstempererat

- Vill du inte rulla bollarna i socker? Skaka skålen med socker istället. Bollarna kommer bli täckta ändå.

-De färdiga kakorna blir mjuksega i mitten med lite frasigare kanter.

100 g smör
1,75 dl socker (160 g)
1 ägg, rumsvarmt 
2 dl och 1 msk vetemjöl (120 + 9 g)
0,5 dl kakao (20 g)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vinäger
0,5 tsk bikarbonat
+ extra socker att rulla i
 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och vinägern. Vispa till en krämig smet. I en annan bunke blandas mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker. Sikta ner detta i äggsmeten. Rör ihop till en kladdig deg. 

Rulla små bollar (ca 9 g per boll) (kolla tipsen). Rulla bollarna i socker och placera på en plåt. PLATTA INTE TILL BOLLARNA.  Kakorna flyter ut ganska mycket så placera dem inte för tätt. 

Grädda i ca 5 min. När kakorna kommer ut ur ugnen drar du försiktigt av bakplåtspappret och placerar på ett galler. Låt kakorna vara kvar tills de har svalnat tillräckligt mycket för att kunna flyttas utan att gå sönder. För då över dem från bakplåtspappret till gallret.


-Hedvig

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela