milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Att baka på sitt egna sätt

Publicerad 2015-08-29 05:31:19 i Allmänt, småkakor,

Har ni hört om de här baktyperna. Som babblar på om att bakning är kemi så man MÅSTE absolut följa receptet. Det är absolut inte som matlagning där man kan höfta, i bakning är det milimeterprecision som ska gälla. De skriver krönikor i tidningar och tycker att man ska väga allt från bakpulver till ägg. Ska det vara 240 g så ska det vara just 240. Inte 239 eller 241.

Men, varför är det bara dem så får skriva krönikor. Och inte vi, som tycker det är okej att använda en tsk för att mäta upp bakpulver. Jag erkänner att jag använder våg i många fall. Och jag tycker att man ska väga mjöl, som det väldigt lätt blir för mycket av ifall man använder ett dl-mått. När jag ändå har vågen framme brukar jag passa på att väga kakao och socker också. Men jag bryr mig faktiskt inte om det blir 235 g när det ska vara 240 g i ett recept. Det gör jag faktiskt inte. 


För jag bakar på mitt sätt. Jag väger mjöl men mäter bakpulver. Jag byter ut saker i recepten. Ibland för att sockret tog slut och jag behövde byta ut det. Och ibland för att jag känner för det. Jag följer också recept. När jag vill. Och när jag inte vill så höftar jag. Men ingen snofsig konditor ska komma till mig och säga att jag gör fel på grund av det. För man får baka på sitt sätt. Det kanske inte alltid är det sättet man brukar baka på. Men det spelar ingen roll.

De här kakorna t.ex. De hade aldrig blivit till om jag hade bakat efter receptet från början. Men genom att lägga till en sak och ta bort en annan blev det till slut riktigt bra. Alla bakexperiment blir naturligtvis inte bra. Och alla recept som jag följer punkt till pricka blir inte heller bra. Så är det. Man lär sig av sina misstag. 

Baka på DITT sätt. Oavsett om det innebär höftning eller miliimeterpresicion. Testa tips om du vill eller skit i det. För det är först när du bakar som du vill som det kommer bli kul. Och vill du baka kladdkakecookies hittar du receptet nedanför. Ha det bra:)


Kladdkakecookies ca. 50 st
 
Tips:

- Pensla handflatorna med neutral matolja (ej olivolja) innan du rullar bollarna. Detta gör så att degen inte fastnar på händerna. När degen börjar fastna är det bara att pensla på ny olja.
100 g smör, rumstempererat

- Vill du inte rulla bollarna i socker? Skaka skålen med socker istället. Bollarna kommer bli täckta ändå.

-De färdiga kakorna blir mjuksega i mitten med lite frasigare kanter.

100 g smör
1,75 dl socker (160 g)
1 ägg, rumsvarmt 
2 dl och 1 msk vetemjöl (120 + 9 g)
0,5 dl kakao (20 g)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vinäger
0,5 tsk bikarbonat
+ extra socker att rulla i
 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och vinägern. Vispa till en krämig smet. I en annan bunke blandas mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker. Sikta ner detta i äggsmeten. Rör ihop till en kladdig deg. 

Rulla små bollar (ca 9 g per boll) (kolla tipsen). Rulla bollarna i socker och placera på en plåt. PLATTA INTE TILL BOLLARNA.  Kakorna flyter ut ganska mycket så placera dem inte för tätt. 

Grädda i ca 5 min. När kakorna kommer ut ur ugnen drar du försiktigt av bakplåtspappret och placerar på ett galler. Låt kakorna vara kvar tills de har svalnat tillräckligt mycket för att kunna flyttas utan att gå sönder. För då över dem från bakplåtspappret till gallret.


-Hedvig

Årets roligaste tävling

Publicerad 2015-08-27 07:44:12 i Allmänt, tips, tävling,

Vi känner ju alla någon 10-14 åring. Eller hur? (Om du inte gör det, var snäll och kommentera inlägget. Lovar att jag ska rätta inlägget isåfall. Tack på förhand). Och jag gissar att 99% av er som läser detta gillar kladdkakor (tänkte skriva 100% men man kan ju aldrig vara helt säker;). Och då tycker jag ni ska tipsa det här barnet om Kladdkakeracet.
 
Det är en kladdkaketävling som Arla anordnar. Man skickar in ett recept. Av dessa recept kommer 20 till semifinal där recepten provbakas. Sedan går 6 recept vidare till final. Då får man baka inför publik på chokladfestivalen i Stockholm.


Jag är inte sponsrad. Men jag har kommit till final i Kladdkakeracet två gånger, 2013 och 2014. Och det var AMAZING Med betoning på AMAZING. Att få baka inför publik, åka upp till Stockholm och gå på chokladfestivalen är en upplevelse i sig.
 
Här hittar du receptet från 2013, kladdkaka med hasselnötskaramell. Och här hittar du receptet från förra året, kladdkaka med tranbär, pekannötter och tranbär (äggfri dessutom). 


Därför vill jag bara skriva och tipsa om tävlingen. Jag är tyvärr för gammal för att vara med (snyft). Men det vore synd om ett barn som älskar att BAKA inte fick reda på tävlingen i tid.
 
Ring det där barnet nu. Jag sa NU. För sista anmälningsdagen är på söndag. Och om barnet kommer till final kan du ju alltid kräva att få en kladdkaka. Som tack, liksom.
(Deltagarna i finalen 2014).
 
-Hedvig

Från krusbärskaka till blåbärspaj

Publicerad 2015-08-25 05:48:12 i Allmänt, dessert, paj,

Lova att inte skratta. Okej. Har vi en deal? Bra! För här kommer en pinsam historia.

Jag hade upptäckt ett ett krusbärställe i närheten av vårt hus. Det låg intill en ganska dold gångväg. Jag hade inte undersökt själva stället så noga utan bara gått förbi och sett att det lyste vinrött bland buskarna. 

Självklart hade jag inget att plocka dem i just då. Så efter några dagar senare gick jag dit igen, med en burk i handen och huvudet fullt med tankar. Vad skulle man baka av de där krusbären egentligen? Krusbärskaka kanske?

När jag klättrat upp till buskarna kom den fin överraskningen. Busken var överfylld. Av nypon. 

Jag förstår om ni skrattar, trots våran deal. Men jag kollade inte så noggrant. Och nyponen hade samma färg som krusbär.

För att få någon slags revansch gick jag och plockade blåbär istället i den närliggande skogen. Den väldigt populära skogen med löparspår där alla promenerar med sina hundar. Den väldigt populära skogen där det inte tar 20 minuter att plocka två liter blåbär. För att få ihop en liter kämpade jag typ 2 timmar. Dagens träningspass alltså.

Av blåbären blev det sedan en smulpaj. Såklart!! Vad annars? Man behöver inte fundera på vad man ska baka av blåbär. Svaret är självklart redan från början. Från krusbärskaka till blåbärspaj alltså. Skrattar bäst som skrattar sist.

Blåbärspaj  6 port


Tips:

-All smuldeg går inte åt. Bättre att gör för mycket deg än för lite eller hur? Smula överbliven deg och grädda i 5-7 minuter (225 grader). Perfekt att ha till glass eller bara äta som det är.

150 g smör
3 msk socker
2,5 dl vetemjöl el. siktat dinkelmjöl
2,25 dl kokos
50 g mandel, grovt hackad (går att utesluta).
0,5 krm salt

Fyllning 
0,5 l blåbär, frysta eller färska
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
Sätt ugnen på 225 grader. Smula smöret i mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg.

Fyllning
Lägg blåbären i en pajform. Blanda mjöl och socker och strö över blåbären. Smula över så mycket deg du vill ha. Grädda i 20-25 minuter. Servera ljummen med vaniljsås.


-Hedvig

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela