milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Tunnbröd

Publicerad 2015-04-23 08:21:10 i Allmänt, bröd, frukost,

När man är en baknörd kan det hända att man kommer på att man absolut måste baka NU. Och jag är en jobbig människa som är morgonpigg och bokstavligen hoppar upp ur sängen.

Därför brukar jag baka på morgonen. Det är 100% sant. Oftast bakar jag någon gång per vecka (på morgonen alltså). 


Innan du tror att jag är någon galning som kliver upp klockan 4 på morgonen ska jag förklara allt lite bättre. Jag bakar i  max 10 min på morgonen, inklusive städning. För jag bakar bröd.

Att röra ihop en deg tar nämligen ingen tid alls. Det är utbakningen (att forma bröden) som tar tid. Det gör jag på eftermiddagen. Alltså är det fullt rimligt att få lite tid över för att slänga ihop en deg på morgonen. Med den långa jäsningen blir brödet godare. Dessutom slipper du vänta på att degen ska jäsa färdigt eftersom du är på jobbet/skolan under tiden.


Så enkelt var det alltså att baka bröd. Inget onödigt krångel och jag lovar att brödet blir mycket godare än det köpta.

Tunnbröd

3 g jäst (en liten bit av hörnet)
3 dl mjölk (300 g)
1/2 dl sirap (70 g)
75 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
8 dl vetemjöl (480 g)

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, sirap, mjöl och salt. Rör ihop till en deg (det är fullt normalt att den är lite kladdig). Låt jäsa i 8-10 timmar. 

Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen. Dela degen i 10-12 bitar. Forma varje degbiten till en boll. Låt vila i 5 min. Platta ut bollen lite. 


Kavla ut den till en rund cirkel, 3-4 mm tjock. (Rundeln på bilden är INTE färdigkavlad)

Värm en stekpanna på medelvärme. Stek brödet på båda sidorna tills det har fått fin färg (vänd på det när det börjar se ut såhär). 

Slå genast in bröden i en linnehandduk så att de inte torkar ut. 

Kommentarer

Postat av: Rebecka

Publicerad 2015-04-23 20:09:41

Tunnbröd till frukost är ju jättegott! Jag brukar göra degen kvällen innan och steka på morgonen. Jag är INTE morgonpigg.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela