milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Sandwichglass

Publicerad 2015-05-01 08:28:00 i Allmänt, dessert, glass,

En av mina favoritglassar sen jag var liten är sandwichglassen. Det är något speciellt med den. De mjuka chokladkexen som tillsammans med vaniljglassen bildar en perfekt kombo.
 
Ändå har jag aldrig ens tänkt tanken att göra egen Sandwichglass förrän nu. Det är lite knäppt egentligen med tanke på hur enkelt det är. Man bakar chokladkex och fyller med glass. Hur svårt är det egentligen?


Jag bakade chokladkex. Fyllde med hemgjord vaniljglass med hallon och persika. Svårare än så var det inte att göra egna sandwichglassar. 
 
Självklart får man köpa vaniljglass och fylla sina chokladkex med det om man inte orkar göra egen glass. Det är okej. Om man inte är en äkta baknörd förstås. För isåfall måste man göra sin egen glass. Så är det faktiskt.
 
 
Glass-sandwich
 
Tips:
- Det blir mer kex än glass-sandwichar. Vilken tur att de är goda på egen hand också.
 
-tänk på att välja rätt form till glassen. Eftersom glassen ska skäras ut sedan får den inte vara för tjock på höjden. Välj därför en ganska stor och bred form.
 
-Självklart kan man fylla glass-sandwicharna med annan glass. Den runda glass-sandwichen är t. ex. fylld med den här ljuvligt goda persikosorbeten.
 
- Vilken form vill du ha på din glass-sandwich? Jag tog alla möjliga jag kom på, cirkel, rektangel, hjärta och triangel. De är upp till dig.
 
Persiko-och-hallonglass

2 ägg
1,25 dl socker
2,5 dl mjölk
2 dl grädde
2 konserverade persikohalvor
1,5 dl frysta hallon
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en kastrull. Tillsätt mjölken. Sätt kastrullen på plattan. Sjud glassblandningen på medelvärme tills den tjocknar. Den ska INTE koka. Låt blandningen svalna helt och hållet. Tillsätt sedan grädden. Kör glasen i glassmaskinen enligt anvisningarna. 
 
Under tiden: lägg den burk du har tänkt att ha glassen i i frysen med ett bakplåtspapper i botten. Dela persikorna i små bitar. Häll lite av persikolagen över hallonen så att de täcks.
 
När glassen är färdig: häll av lagen från hallonen. Lägg glassen i "frysta" burken. Rör i hallonen och persikorna. Frys in glassen tills du ska äta den.
 
 
Chokladkex
Recept från Älska att baka
200 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägget och vispa igen. Blanda mjöl, kakao, salt och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ner detta i äggsmeten. Blanda ihop allt till en deg (ganska kladdig). Plasta in degen och låt den vila minst en timma i kylskåp. Ta fram degen och dela i två bitar. Kavla ut degen tills den är några mm tjock. Ta ut mått. Grädda kakorna i ca. 10-15 min. Ta ut ch låt svalna på plåten. För sedan över dem till galler. 
 
Lyft ut glassen från formen genom att lyfta i bakplåtspappret Skär ut glassen i samma form som kexen. Sätt ihop två kex med glass emellan. Ät direkt eller lägg dem i frysen tills det är dags att äta.
 
- Hedvig
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela