milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Påsktårtan 2015

Publicerad 2015-04-05 21:22:56 i Allmänt, dessert, tårta,

Också kom äntligen påsken 2015. För mig är påsken ett enda stort kalas. Det är godis, kakor och tårta hela tiden. I min familj har vi två traditioner som är extra speciella. Den ena är godisveckan. Från och med idag (påskdagen) till nästa söndag är det fritt fram att äta godis hela veckan. För min lillasyster som är fem år är det värsta drömmen när det annars bara bjuds på godis på lördagar.
 
Den andra traditionen är påsktårtan. Varje år äter vi chokladtårta till efterrätt. I år blev det chokladbottnar, hallonmousse och passionfruktscurd. Dessutom är den spacklad med chokladfluff och täckt med både chokladfingrar och nonstop. En mäktig skapelse som definitivt ger dig en direktbiljett till matkoma. Speciellt när man har ätit påskbord innan.


När jag funderade över hur årets påsktårta skulle se ut tänkte jag på vilka smaker som gifter sig bra med varandra. Choklad+passionfrukt+hallon kändes som en bra ide. Sedan var det bara att leta efter recept. Hallonmoussen hittade jag på bakverk och fikastunder, chokladfluffet fanns på Älska att baka och chokladbottnarna hittades på passion for baking. Idén till pasionfruktscurden fick jag från en reklambilaga. Dessutom hittade jag fantastiskt fina kaniner på kungenochmajkis. Först virkade jag en kanin. Sedan en till. Och en till. Nu är jag uppe i 45 kaniner (på tre dagar). Tror jag iallafall. Om det inte var 46. Eller 47. Och då kändes det bara helt rätt att låta dem pryda tårtan.
 





Påsktårta 2015
 
Tips:
 
- Tårtan är väldigt mäktig. Man får ut cirka 18-20 bitar av den så ta inte en för stor bit.
 
- All passionfruktscurd används inte. Det är i och för sig inget problem då passionfruktscurd är väldigt gott till annat. Men det kan vara bra att veta.
 
- Vispa grädden riktigt hårt. Sådär äckligt hårt så att man egentligen inte vill äta den. Det gör så att moussen blir stabil.
 
Genom att bygga tårtan i springformen får man en rak tårta. Vilket är väldigt praktiskt om man inte vill ha det lutande tornet i Pisa.
 
Hallonmousse
 
200 g hallon (frysta)
En skvätt vatten (ca 1/4 dl)
1 msk socker
2 gelatinblad
2 dl grädde
 
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull. Mosa hallonen så att det blir en hallonsås. Ta från plattan. Kram ur gelatinbladen och vispa ner dem ett och ett i hallonsåsen. Vispa så att allt blir jämnt blandat. Ställ in i kylen i minst 5 timmar. Vispa grädden hårt. Blanda hallongelen med grädden till en mousse. 
 
Lemon curd
Passionfruktscurd
1,5 dl lemon curd
3 passionfrukter
 
Gröp ur passionfrukterna och blanda kärnorna med curden.
 
Chokladfluff
 
0,75 dl kakao
0,75 dl socker
2,25 dl grädde
 
Rör ihop alla ingredienser till en smet. Ställ bunken i kylskåpet i ca. 15 minuter.   Vispa upp smeten till ett fluff.
 
Chokladbottnar
 
65 g kakao (ca 1,5 dl)
235 g vatten (drygt 2,25 dl)
30 g mörk choklad
2 äggulor 
2 ägg
60 g créme fraiche (drygt 0,5 dl)
200 g vetemjöl (3,25 dl)
12 g maizena
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
325 g farinsocker
230 g smör
 
Koka upp vattnet. Hacka chokladen och blanda med kakaon. Häll över vattnet och rör till en slät smet. Låt den stå medan du gör resten av tårtbotten. 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, maizena och salt i en stor bunke. Blanda äggulor, ägg och créme fraiche i en annan skål. Blanda mjölblandningen med sockret. Tillsätt smöret och vispa till en krämig smet. Tillsätt även äggblandningen och vispa återigen. Till sist blandar du i chokladblandningen. Fördela smeten jämnt mellan tre smorda springformar, ca 23 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna.
 
Dekoration
 
400 g nonstop
3 pkt chokladpinnar
1 tygband
 
Vimpel
 
5 virkade kaniner
2 grillpinnar
Tunn tråd
 
Trä upp kaninerna på tråden. Hugg av grillpinnarna till lämplig höjd. Knyt fast tråden i grillpinnarna. 
 
Montering. Lägg en botten på tårtfatet. Spänn fast kanten av springformen runt botten. Bre ut ett tunt lager curd, lägg på en till tårtbotten och bre ut hallonmoussen på den. Lägg på den sista bottnen, ta bort springformen och täck hela tårtan med chokladfluffet. Hit kan tårtan förberedas flera dagar i förväg. Samma dag som tårtan ska serveras: Täck kanten på tårtan med chokladfingrar. Lägg på nonstop på toppen. Sätt också fast vimpeln. Knyt ett band kring tårtan. Färdigt.


- Hedvig

 

Kommentarer

Postat av: Rebecka

Publicerad 2015-04-19 13:52:36

Snyggt med de virkade kaninerna! <3

Svar: Åh, tack så mycket<333
Milkandacookie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela