milkandacookie.blogg.se

Mjölk+Kakor= Kärlek

Persikosorbet

Publicerad 2015-04-27 17:04:21 i Allmänt, dessert,


Det här receptet är så genialiskt enkelt att det knappt är sant. Att man kan göra persikosorbet av en ingrediens låter helt ofattbart men det är faktiskt helt sant.

Tänk dig att du mixar konserverade persikor med lagen som de ligger i. Kör allting i glassmaskinen. Hokus pokus glassiokus. Ut kommer världens enklaste sorbet.  

Om man inte har glassmaskin går det att göra egen glass ändå. Men det blir mycket bättre med glassmaskin. Med glassmaskin tar det här receptet 20 min. Färskare glass får man leta efter.

Den som sa att det var svårt att göra egen glass har inte sett de här receptet.

Persikosorbet


-Kom ihåg att hemmagjord glass behöver Tinas en stund innan man äter den.

2 persikor
1,5 dl persikolag

Mixa ihop allting. 

1.Lägg en burk i frysen. Kör persikosmeten i glassmaskinen tills den är färdig.  Fyll burken och frys in glassen tills du ska äta den.

2. Häll smeten i en form. Rör runt i formen en gång i halvtimmen tills glassen är helt genomfrusen.

-Hedvig

Sesamknäcke

Publicerad 2015-04-25 20:55:10 i Allmänt, bröd, frukost, tillbehör,

Jag gör müsli ganska ofta (läs en gång i veckan.) nästan alltid är någonting slut. Det kan vara för lite kokos kvar och i russinburken ligger några ynka russin kvar. Som tur är spelar det inte så stor roll om man tar bort en ingrediens. Det blir bra ändå.
 
Men i torsdags var det katastrof. Linfröna, pumpakärnorna, kokosen, aprikoserna, russinen var slut och det fanns nästan inga rågflingor kvar. (Här finns receptet om någon vill spana in müslin.) Att jag ens lyckas ha slut på så många ingredienser är ganska otroligt. Hur man lyckas ta slut på linfrön när man har ettkilospåsar hemma?


Däremot fanns det väldigt mycket sesamfrön hemma. Och av en slump RÅKADE jag hitta ett recept på sesamknäcke på den fina bloggen bakverk och fikastunder. Och det kändes ganska bra när man hade brist på alla andra ingredienser.
 
Det var bara att slänga ihop smeten och en halvtimma senare hade jag ett helt fantastiskt sesamknäcke hemma. Som ni vet sen innan älskar min familj fröknäcke. Och det här var lika beroendeframkallande som vanligt.
 
Hur blev det då med müslin? Trots bristen på ingredienser blev den ändå helt ok. Och med torkad mango gör allting mycket godare. (Om ni inte har testat, gör det!!! Så otroligt gott:)


Sesamknäcke
 
4 dl sesamfrön
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 msk honung
2 msk neutral olja
1,5 dl kokhett vatten
+flingsalt att strö över.
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en kladdig smet. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Ta bort det översta bakplåtspapper och tryck fast flingsalt på smeten. Grädda i ca. 30 min. Låt svalna på plåten. Bryt knäcket i bitar när det har svalnat.

-Hedvig

Tunnbröd

Publicerad 2015-04-23 08:21:10 i Allmänt, bröd, frukost,

När man är en baknörd kan det hända att man kommer på att man absolut måste baka NU. Och jag är en jobbig människa som är morgonpigg och bokstavligen hoppar upp ur sängen.

Därför brukar jag baka på morgonen. Det är 100% sant. Oftast bakar jag någon gång per vecka (på morgonen alltså). 


Innan du tror att jag är någon galning som kliver upp klockan 4 på morgonen ska jag förklara allt lite bättre. Jag bakar i  max 10 min på morgonen, inklusive städning. För jag bakar bröd.

Att röra ihop en deg tar nämligen ingen tid alls. Det är utbakningen (att forma bröden) som tar tid. Det gör jag på eftermiddagen. Alltså är det fullt rimligt att få lite tid över för att slänga ihop en deg på morgonen. Med den långa jäsningen blir brödet godare. Dessutom slipper du vänta på att degen ska jäsa färdigt eftersom du är på jobbet/skolan under tiden.


Så enkelt var det alltså att baka bröd. Inget onödigt krångel och jag lovar att brödet blir mycket godare än det köpta.

Tunnbröd

3 g jäst (en liten bit av hörnet)
3 dl mjölk (300 g)
1/2 dl sirap (70 g)
75 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
8 dl vetemjöl (480 g)

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, sirap, mjöl och salt. Rör ihop till en deg (det är fullt normalt att den är lite kladdig). Låt jäsa i 8-10 timmar. 

Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen. Dela degen i 10-12 bitar. Forma varje degbiten till en boll. Låt vila i 5 min. Platta ut bollen lite. 


Kavla ut den till en rund cirkel, 3-4 mm tjock. (Rundeln på bilden är INTE färdigkavlad)

Värm en stekpanna på medelvärme. Stek brödet på båda sidorna tills det har fått fin färg (vänd på det när det börjar se ut såhär). 

Slå genast in bröden i en linnehandduk så att de inte torkar ut. 

Om

Min profilbild

Milkandacookie

Hej!! Jag heter Hedvig. Älskar att baka kakor. Äta kakor. Blogga om kakor. Prata om kakor. Allt som har med kakor att göra helt enkelt. Undrar du något? Skriv en kommentar eller mejla: Hedvig(at)isacson.be

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela